Plasmasnijproces

Plasmasnijden is een smeltproces dat ontwikkeld is om metalen te kunnen snijden waar voor het autogeen snijden niet of minder geschikt is zoals aluminium en roestvast staal. Tegenwoordig wordt het plasmasnijden echter ook steeds meer ingezet voor het snijden van ongelegeerd en laaggelegeerd staal. Een voordeel van het plasmasnijden is, dat het met de hand kan worden uitgevoerd, mits de verkregen snedekwaliteit voldoet aan de eisen. Dit wordt bijvoorbeeld veel toegepast voor het maken van gaten in luchtkanalen, het afbreken van gebouwen, het aanpassen van constructies,... Echter steeds vaker wordt het plasmasnijproces gekoppeld met een geautomatiseerd systeem. Hierbij wordt de plasmabron met machinetoorts haaks op een coördinatentafel gebouwd waarbij een NC programma met figuren worden uitgesneden. Dit programma creëert van CAD bestanden (dxf, dwg, iso,...) een NC programma welke dan via USB of netwerkverbinding op de CNC plasmasnijmachine kan worden uitgesneden.

KLIK HIER om ons aanbod plasmasnijtoestellen en plasmasnijmachines te bekijken.

Benieuwd welke fouten het vaakst gemaakt worden bij plasmasnijbewerkingen?
KLIK HIER
 en ontdek het zelf!

Handplasmasnijden

Wij verdelen hierbinnen de merken Hypertherm en Leon.

Ontdek de producten

Handplasmasnijden

CNC-plasmasnijden

Wij werken hierbij samen met diverse leveranciers van CNC-plasmasnijtafels zoals Loyalmak en Soitaab.

Meer info

CNC-plasmasnijden

Uitgebreide informatie

Algemene beschrijving:

Veel bestaande CNC-snijtafels zijn complex en daardoor ingewikkeld in gebruik. Bij de ontwikkeling van de nieuwste CNC-snijtafels is deze complexiteit weggenomen. De CNC-snijtafels zijn gebouwd met de beste materialen waardoor de snijtafels betrouwbaar en nauwkeurig zijn en wij een lange levensduur kunnen bieden. Bij het ontwerpen en produceren van onze nieuwe CNC-plasmasnijtafels is gebruik gemaakt van jaren ervaring. Hierbij is gekeken naar het vergroten van de betrouwbaarheid en het vereenvoudigen van het gebruik. Eenvoudige ideeën, zoals het verlagen van het niveau van de rails ten opzichte van het snijbed, zorgen ervoor dat het laden van de platen gemakkelijker gaat. Bovendien is de kans op beschadigingen hierdoor kleiner. De snijkop is voorzien van een laserpointer waardoor de plasmatoorts eenvoudig in lijn te brengen is met de te snijden plaat. Ook zijn de tafels uitgerust met DTHC om de hoogte van de toorts digitaal te regelen. De CNC-snijtafels hebben een ingebouwd lasrookbed om de hete vonken op te vangen.

Vol met functies

Ons CNC-systeem is vanaf het begin af aan ontworpen om grote snijmachines te kunnen besturen. Tevens is het voorzien van onderstaande functies welke bij andere merken niet altijd standaard zijn. Met een groot aantal standaard functies en een uitgebreid assortiment accessoires kunt u er zeker van zijn dat uw CNC-machine aan al uw eisen voldoet.

 • VOORUIT EN ACHTERUIT OVER HET SNIJPAD: Tijdens het snijden wordt het materiaal warm, waardoor er spanningen ontstaan. Hierdoor kan de vlam doven. Met behulp van de achteruitknop gaat de machine over het snijpad terug zodat de snede kan worden hersteld.
 • AUTOMATISCH PARAMETERS INSTELLEN: Selecteer de materiaaldikte, het materiaaltype en de gewenste snijstroom en het systeem stelt automatisch alle andere parameters in, inclusief de snijsnelheid, starthoogte, snijhoogte, boogvertraging, boogspanning enz. Daar komt nog bij dat bij het snijden de gasdruk automatisch ingesteld wordt door middel van een proportioneel drukventiel.
 • INGEBOUWDE STANDAARD VORMEN: Het systeem bevat een aantal voorgeprogrammeerde vormen variërend van rechthoeken en ringen tot aan nokken en vloerplaten. Door een sjabloon te selecteren en de instructie op te volgen, wordt een werkstuk gesneden zonder dat verdere programmering nodig is.
 • NESTING: Met de speciale nesting software worden de te snijden onderdelen zo efficiënt mogelijk ingedeeld zodat er tijdsbesparing ontstaat en er zo min mogelijk verlies van materiaal is.
 • HANDMATIGE BEDIENING: Elk proces is voorzien van een handmatig bedieningspaneel met een aan-/uitknop, een joystick en een hoogteregelaar. De verplaatsingssnelheid en snijsnelheid worden automatisch geregeld.
 • BEELDSCHERM: Het overzichtelijke beeldscherm heeft een logische indeling met een groot interactief grafisch display dat de profielen toont die gesneden moeten worden met de huidige snijpositie, te snijden positie en totale snede. Het grafische display bevat uitgebreide zoomfuncties. Op het scherm is tevens de beweging, hoogteregeling en snijcontrole af te lezen.
 • BEDIENING: De snijsnelheid kan tussentijds worden aangepast, evenals de parameters voor de hoogteregeling, de zuurstofdruk enz.
 • KWALITEIT: Om de beste kwaliteit plasmagaten te maken, moeten deze gesneden worden met een ingeleide boog en verminderde snelheid met vaste hoogteregeling. De plasma moet worden uitgezet bij 350 graden, maar de snede loopt door met een over-burn totdat het gat compleet is. Het Techserv CNC-systeem voert al deze taken automatisch uit, zonder dat het nodig is gaten of onderdelen vooraf te definiëren.
 • HOOGTE REGELAAR: Het CNC-systeem bevat een digitale automatische hoogteregelaar. De boogspanningsregelaar kan worden ingesteld via de ingebouwde zoektabellen of via eigengemaakte metingen en instellingen.
 • TOUCH SCREEN: Het CNC-systeem, van meet af aan ontworpen om met een touch screen te werken, is voorzien van grote, gemakkelijk in te drukken knoppen, met groot formaat tekst en speciaal ontworpen schermen die het standaard Windows Explorer vervangen.
 • EENVOUDIGE SELECTIEMOGELIJKHEDEN: Het systeem kan programma’s uit een breed scala aan systemen importeren zoals ESSI, Word Address, Gcode en DFX. Een preview van onderdelen is mogelijk voor de selectie. Deze kan gedraaid en gespiegeld worden en bovendien kan, indien gewenst, de schaal worden aangepast.
 • ONDERDELEN SELECTIE: Complexe batches kunnen naar de controller worden geïmporteerd en afzonderlijke onderdelen kunnen worden geselecteerd door in het scherm op het betreffende onderdeel te tikken. Handig wanneer een onderdeel beschadigd of verloren is.
 • VERLOREN SNEDE HERSTELLEN: Het werk kan gestopt worden tijdens het snijden en opnieuw gestart worden op een andere dag. Dit is een handige functie die het mogelijk maakt om urgente onderdelen te snijden wanneer de machine bezig is met een groot nest, of als het snijden onderbroken moet worden om andere redenen.
 • SPRINGEN NAAR EEN ONDERDEEL: Wanneer een onderdeel wordt aangeraakt op het beeldscherm, zal de machine zich naar dat punt verplaatsen en daar beginnen te snijden.
 • HERPOSITIONERING: Door gebruik te maken van de joystick kunnen onderdelen over de plaat worden verschoven in de testmodules en in de juiste positie worden gebracht. Deze functie wordt gebruikt wanneer het te snijden materiaal een onregelmatige vorm heeft, of wanneer de onderdelen nauw op de plaat passen.
 • DIAGNOSTISCHE FUNCTIES: Het CNC-systeem heeft een uitgebreid scala aan diagnostische functies en testschermen waarbij alle functies bevestigd kunnen worden, inclusief het herconfigureren van de in- en output.
 • DATA LOGGEN: Het CNC-systeem creëert dagelijks een logbestand waarin de meeste functies worden beschreven, inclusief snede, gas, projectnaam, schermnaam enz. De data wordt per seconde vastgelegd en met een speciaal programma kunnen de gegevens gemakkelijk worden afgelezen. Ook is er een overzicht van tijdmetingen binnen een project.
 • MACHINE CONFIGURATIE: Een met een wachtwoord beveiligd configuratiescherm geeft toegang tot de instellingen van de machine. Wanneer deze informatie wordt aangepast, wordt er automatisch een back-up gemaakt. Met een e-mailfunctie kunnen de nieuwe instellingen naar het kantoor van de producent worden verzonden ter controle of back-up.

Geïntegreerde plasmatoestellen

Deze plasmatafels lenen zich ertoe om met eender welke plasmabron te werken. Dit laat toe om eerder uitgevoerde investeringen in manuele plasmatoestellen te gebruiken in een compleet geautomatiseerd systeem. Doch leveren de professionele diverse Hypertherm plasmabronnen voorzien van externe sturingsmogelijkheden een uiterst zuivere snede. Mede daarom werd Hypertherm gekozen tot plasmapartner voor het leveren van de WELDA all-in-one automatische plasmasnijtafels.

Snijrookafzuiging

De CNC-snijtafels hebben een ingebouwd lasrookbed om de hete vonken op te vangen.

Diverse opties

 • OFFLINE PC BUREELPROGRAMMATIE: De machine laat een eenvoudige programmatie op het bedieningspaneel toe. Echter wordt er soms de mogelijkheid gevraagd om een werkvoorbereiding offline in een andere omgeving op te maken. Ook hieraan is er gedacht. Samen met een Belgische machinesoftware ontwikkelaar met jarenlange ervaring in het snijden en plooien van metaal, is er gewerkt aan een software met tal van eenvoudige besturingen zoals import van figuren uit database, schikken van figuren voor optimalisatie,… De software is ontwikkeld voor modernere Windows PC’s met Windows XP, Vista, 7 of 8 en moeten minimaal één USB-poort beschikbaar hebben.
 • VERSTELBARE TOORTSHOUDER: De verstelbare toortsenhouder is voorzien van gradenboog. Deze maakt het mogelijk de toorts te positioneren om bijvoorbeeld schuine laskanten te snijden ten behoeve van lasvoorbewerking, lasvoorbereidingen, etc.
 • WATERBED: Het optionele waterbed vermindert verspreiding van lasrook zonder dat een afzuiger nodig is.
 • VEILIGHEIDSKOOI: De veiligheidskooi vermindert fel licht in de werkplaats als gevolg van de boog. Tevens houdt het de verspreiding van lasrook tegen en voorkomt de kooi toegang tot de machine. Dit maakt de veiligheidskooi geschikt voor scholen en opleidingscentra. De kooi is voorzien van enkele deuren met veiligheidssloten die er voor zorgen dat de machine afslaat wanneer de deuren geopend worden.
 • SCANNER VAN LIJNTEKENINGEN NEW: Sommige met de hand getekende ontwerpen op papier zijn moeilijk te programmeren met conventionele CAD-softwaresystemen. Deze scanner volgt de lijn van de getekende profielen en zet ze om naar CNC- en DXF-bestanden. Vervolgens kunnen deze bestanden geïmporteerd worden in het CAD-softwaresysteem om verder te bewerken. De scanner is uniek en makkelijk te besturen.

Video's

Hier staat content van social media, u hebt ervoor gekozen om geen social cookies toe te laten. Klik hier om deze alsnog te aanvaarden.